Taierea motului este o traditie indragita la romani, care se practica de multi ani, insa nu se cunoaste vechimea acestui obicei laic si nici originile sale. Aceasta practica lumeasca nu are o semnificatie religioasa, dar crestinii din toate colturile tarii considera petrecerea de taierea motului un prilej de bucurie si se organizeaza atunci cand copilasul implineste un an de viata. Spre deosebire de taina botezului, cand copilului i se rupe prima suvita de par in semnul Sfintei Cruci, lucru care simbolizeaza ca micutul botezat face o jertfa de multumire pentru haina luminoasa pe care a primit-o in ziua crestinarii sale, taierea motului de la un an este un simplu obicei din popor, care nu este consemnat in cartile de cult ale bisericii ortodoxe, dar reprezinta o ocazie speciala pentru parintii si nasii copilasului de a organiza o petrecere festiva in cinstea micutului.
Cu aceasta ocazie, invitatii ofera daruri copilului, iar nasa va taia o suvita din parul bebelusului. Conform traditiei, copilul nu va fi tuns pana la varsta de un an, cu exceptia suvitei care i se taie in timpul procesiunii de botez. La taierea motului, nasa va folosi o foarfeca si va lua o suvita din parul copilului. Parintii vor pastra ca amintire motul taiat intr-o cutiuta speciala, ca si amintire.
Daca esti mama si te pregatesti de petrecerea de mot a copilasului, trebuie sa stii ce accesorii sa pregatesti pentru aceasta petrecere. Te poti consulta si cu nasa, care va indeplini ritualul de taiere a motului/rupere a turtei, dar in principiu, pentru a respecta traditia ai nevoie de urmatoarele lucruri:
- cutiuta pentru pastrarea suvitei de par. Aceasta poate fi realizata din lemn sau din material metalic. Poti folosi cutiuta pentru prima suvita de la botez sau cumperi una noua, daca doresti.
- o foarfeca, pe care o va folosi nasa pentru a taia suvita de par a finului sau finei sale
- un pieptene sau o perie de par. Copilasul va fi pieptanat inainte de a-i prinde motul cu ajutorul unui elastic de par, dar si dupa ce i se va taia suvita. In tot acest timp parintii vor face fotografii si filmulete video.
- o tavita ce poate fi din lemn vopsita si decorata manual cu materiale inofensive pentru sanatate. Pe tavita, parintii copilasului vor pune cateva lucruri din care poate sa aleaga copilul, cum ar fi: un carnetel de notite, culori, pix, chei, bani etc. Se spune ca primele trei obiecte pe care le alege micutul ii vor influenta viitorul. Acest moment cu alegerea obiectelor de pe tava este preferatul copilasului.
Important de stiut! Mamele de fetite trebuie sa pregateasca si o turta, pe care o pot prepara acasa sau o pot comanda la o cofetarie. Turta va fi rupta in patru bucati de catre nasa deasupra capului finei sale.
Conform traditiei, la taierea motului, pe suvita de par taiata se vor picura cativa stropi de ceara. Daca parintii copilasului mai au lumanarea de la botez, o vor folosi pentru acest ritual. In caz contrar, ei pot folosi ceara de la o lumanare obisnuita.
Atat nasii, cat si ceilalti invitati aduc cadouri pentru copil, mai ales ca taierea motului/ruperea turtei se organizeaza de regula o data cu prima aniversare. Daca micutului i se taie motul la un an, nasii pot veni cu un cadou sugestiv, cum ar fi un album foto in care parintii copilului sa pastreze fotografii incepand cu primele zile de viata ale micutului si continuand cu alte fotografii facute de-a lungul celor 12 luni.
Daca vrei sa ramai la zi cu toate noutatile despre nunta si botez si sa afli in timp util de toate reducerile de pe site-ul nostru, urmareste-ne permanent si aboneaza-te la conturile noastre de social media aici:
https://www.facebook.com/SelfEvents/