SelfEvents.ro - marturii nunta, marturii botez, trusouri botez, accesorii nunta si botez
IMG-LOGO

Indatoririle nasilor fata de miri la nunta

IMG-BLOG

Pentru ca nasii sunt parintii spirituali ai mirilor, cei care urmeaza sa cunune pentru prima oara un cuplu, trebuie sa stie ce indatoriri au fata de finii lor.

In principiu, la nunta nasii trebuie sa respecte cateva traditii, valabile in majoritatea regiunilor din tara noastra. Iata care sunt indatoririle nasilor conform obiceiurilor bisericesti, dar si laice:

- mireasa isi va alege rochia cu ajutorul nasei. Aceasta din urma va cumpara miresei voalul sau voaleta, in functie de ce vrea mireasa sa poarte in biserica la cununie pentru a-si acoperi fata.

- nasa participa la obiceiul numit "gatitul miresei", iar atunci cand mireasa iese din casa, nasa rupe turta deasupra capului ei.

- nasa este cea care va cumpara buchetul miresei.

- nasii vor cumpara lumanarile de nunta, iar in biserica le vor tine langa finii lor. Acest gest arata ca parintii spirituali vor sa calauzeasca pasii mirilor spre un viitor luminos.

- nasii pun verighetele pe mainile mirilor impreuna cu preotul si scot de pe capetele acestora cununiile. Daca nasii vor, pot oferi cadou mirilor o pernuta de verighete.

- dupa ceremonia religioasa, nasii parasesc biserica impreuna cu mirii, iar la venire, nasa merge in masina cu mirele, iar nasul cu mireasa.

- daca la nunta se fura mireasa, nasul este cel care va negocia pretul rascumpararii miresei cu rapitorii acesteia.

- la "spartul nuntii", nasa scoate de pe capul miresei voalul si ii pune in loc o esarfa, iar apoi ii da oglinda in care sa se vada pentru prima data in calitate de femeie maritata. Daca se respecta traditia, nasa va cumpara atat esarfa (baticul), cat si oglinda miresei.

- nasii au datoria sa plateasca taxa de biserica pentru ceremonia religioasa din ziua nuntii, cat si pentru scurta slujba de binecuvantare a celor doua familii care are loc la o saptamana dupa nunta.

La slujba ce urmeaza nuntii, mirii vor aduce lumanarile de la cununie, decorate cu flori proaspete.

De asemenea, alaturi de cadoul in bani, nasii vor oferi mirilor si un cadou de casa noua.

Daca vrei sa ramai la zi cu toate noutatile despre nunta si botez si sa afli in timp util de toate reducerile de pe site-ul nostru, urmareste-ne permanent si aboneaza-te la conturile noastre de social media aici:

https://www.facebook.com/SelfEvents/

https://www.instagram.com/self_events/

https://ro.pinterest.com/selfeventsro/

COMENTARII PENTRU ARTICOLUL Indatoririle nasilor fata de miri la nunta

ARTICOLE SIMILARE DIN CATEGORIA Organizare nunta

Produse noi